By / 7th март, 2016 / Uncategorized / No Comments

Празника 8-ми март

Всеки знае, че празника 8-ми март е деня на жената или деня на майката, както е известно в България. Празникът, както всички знаем, е възникнал като символ на борбата за трудови права на жените в САЩ. Все повече празника губи реалните основания да бъде празнуван. Осми март е празник, който би трябвало да ни кара да се чувстваме по специални. Всяка жена има нужда да бъде обичана, глезена, желана, да ни подаряват цветя, да ходим на фризьор. Ако искате да празнувате – правете го всеки ден, ако искате да уважавате себе си, майките и околните – правете го толкова пъти, колкото имате нужда. Но не превръщайте осми март в поредното клише, изпразнено от съдържание, защото няма нищо по-страшно от празник без празничност.

празника 8-ми март

А сега, вадете кърпичките, прочетете цялото стихотворение и се обадете на мама. Нали знаете: „Три думи само – Добре съм, Мамо!“ Мъничка, мъничка моя, весело зайченце, котенце мило в скута на мама сега се е свило. Твоята главичка на моето рамо, можеш ли ден да прекараш без мама? Мама във чашката мляко налива, сплита косите на плитка красива, кърпи, чорапи с пробити петички, мама се грижи за всичко. Кой ще разкаже на моето момиче, как тъй луната на сърпче прилича, как се превръща водата на пара и самолета с кого ли се кара, има ли в спътника истинско куче, мама попитай и ще научиш.

Но след години ще станеш голяма, умните книги сама ще намираш и ще рисуваш и ще бродираш, дългите плитки ще сплиташ самичка После ще литнеш и ти като птичка, умна и силна ще стигнеш далече, можеш без майка си вече. Мама ще бъде с коси побелели, скришом ще пази две детски кордели, ще се тревожи и тихо ще плаче, ако не носи писма раздавача. Друго не трябва, три думи само: „Добре съм, Мамо.“

Автор: Хотел Бриз 2 Варна


Leave a Comment